Dubbeldeurs

Twee-onder-een-kap woningen zijn nogal populair in Nederland. Ik zie ze tenminste overal.

En nou valt het me op dat de voordeuren van die woningen altijd “in het midden” zitten. Dus van de linker woning zit de deur rechts, en links voor de rechter woning (als je er voor staat). De woningen zelf zijn ook meestal elkaars spiegelbeeld. Wanneer je dus voor je eigen voordeur staat,  sta je ook bijna bij de buren voor de deur. Als je toevallig allebei veel bezoek tegelijk krijgt,  heb je een aardige cluster mensen voor je deur.
En dat vind ik toch zo raar.  Het kan toch niets meer kosten om de woningen “van elkaar af” te spiegelen, i.p.v. “naar elkaar toe”, zoals nu? En je hebt wat meer privacy;  je bezoek meldt zich, redelijk uit het zicht van de buren, aan de linker- of rechter buitenzijde van het gebouw.
Ongetwijfeld heeft iemand verzonnen dat de “natte cellen” en afvoeren in het midden van het gebouw zitten, en zo bouwkosten besparen, maar je voordeur komt niet uit in de keuken of badkamer.

Misschien bespaart het de postbode anderhalve meter?

Heel vreemd!

Tagged with 

2 thoughts on “Dubbeldeurs

  1. Hmmm…, dat is ook zo. Ken dat alleen van de tijd dat ik op een flat woonde. Die worden -vanwege de “natte cellen”- meestal ook in spiegelbeeld gebouwd, waardoor je je buren hoort in wc aan de ene kant en slaapkamer aan de andere kant.
    Het is ook ontzettend leuk om te lezen dat iemand blij is dat de website weer terug is. Dank.

  2. Tsjaaa… misschien weet ik hoe dat zit.
    Toen ik in Nederland woonde, woonde ik ook in een dubbel huis. De voordeuren zaten wel helemaal aan het eind.
    het gevolg was dat de slaapkamers naast elkaar lagen.
    Na twee jaar daar wonen en het liefdeleven van mijn buren te delen, hebben we besloten te verhuizen. Ik vraag me nog steeds af waar die mensen de energie vandaan haalden om mij de halve nacht wakker te houden.
    Dus de deuren niet naast elkaar is ook behelpen is de conclusie.

    Overigens blij dat je website weer teug is.
    Marius